Årets Frisör

Josefin

 
IMG_3154.JPG

Josefin Gligic

Titel: Hårstylist, Frisör, grundare av Backstager.se

Bakgrund:
Jag blev utsedd till Årets Gesäll 2003 av Hantverksrådet, Årets Frisör 2007 av Frisörföretagarna. Jobbade som frisör och färgtekniker i 10 år. Började frilansa som Hårstylist i Paris 2012. Jag jobbar bl.a. på de stora modehusens visningar i Europa under ledning av de mest respekterade hårstylisterna i världen. Startade webshoppen Backstager.se som är en webshop med noga utvalda nödvändigheter för professionella hårstylister, frisörer och kreatörer; must-haves både för scen, backstage eller på salong. Nu är jag tillbaka i Sverige sedan våren -17 och jobbar som hårstylist representerad av agenturen LINKDetails i STHLM.

Vad hoppas du få se i år?

Jag önskar att frisörvärlden närmade sig modevärlden mer och tycker mig redan sett den utvecklingen sedan första året jag dömde. Nu hoppas jag på ännu fler bidrag än föregående år, och att trenden i att tävla i Årets Frisör håller i sig! 

Vad är den största utmaningen för den som tävlar? 

Största utmaningen tror jag är att inte överarbeta. Det är viktigt att hålla fast vid sin idé, tro på den, stå för sin smak och att kunna att förmedla den. Att vara kreativ dirigent betyder också att en måste våga lita på att teamet har förstått ens vision men hjälper genom sin expertis inom sitt område att höja kvalitén och uttrycket ytterligare. Utnyttja ditt nätverk och ta hjälp, råd och tips av folk omkring dig. Det är den magiska hemligheten, tror jag.

Hur ska man tänka som tävlande- gå det att räkna ut vad jury kommer gilla? 

Ny jury och nya ögon. Spännande med ny jury, även om några av oss hänger kvar. Jag känner några av de nya men kan inte räkna ut hur de kommer döma, jättespännande med friska fläktar! Tycker det verkar ointressant att försöka göra något för att pleasa sju personer i juryn. Gör något du själv gillar istället, så når det säkert ända fram hos oss också. Man ser tydligt vem som skickar in bidrag gjorda med passion för yrket och helhjärtat arbete. Du har bilderna kvar för alltid och är du stolt över ditt resultat och det du åstadkommit är det bästa betyget. Det är en tävling baserad på tycke och smak, du ska göra hår som du är stolt över.

Varför är det viktigt med tävlingen Årets Frisör? 

Det är en fantastisk tävling, tillställning, uppmaning och utmaning till salonger/frisörer att utveckla det dagliga salongsarbetet och sin egna personliga smak och stil. Att vinna titeln var för mig en öppning till möjligheter inom branschen och gav mig självförtroende att fortsätta utveckla min karriär. Det är en titel jag bär med mig med stor ära och stolthet genom alla utmaningar.

Jag ser väldigt mycket fram emot att se alla bidrag, det är en ära att få vara en av jurymedlemmarna för Årets Frisör.